Aktualności
12
stycznia
2015
Motor polskiej gospodarki - branża spożywcza
12 2015
- Firmy spożywcze powinny ze sobą współpracować - pozwoli to nie tylko zmniejszyć ryzyko wejścia na rynek zagraniczny, ale również zminimalizować koszty - powiedziała podsekretarz stanu w Ministerstwie Gospodarki Ilona Antoniszyn-Klik rozpoczynając konferencję o zachętach inwestycyjnych w branży spożywczej.

- Sektor spożywczy w ostatnich latach stał się dominującą gałęzią polskiego przemysłu - zaznaczyła wiceminister. - Przemysł spożywczy generuje ponad 13% polskiego PKB, a wartość skumulowana tych inwestycji wynosi 9,5 mld euro - mówił z kolei prezes PAIiIZ Sławomir Majman. W lipcu 2014 roku branża spożywcza została uznana za jeden z sektorów o istotnym znaczeniu dla gospodarki. Jak podkreślił prezes Majman, projekty inwestycyjne z branży spożywczej znajdujące się aktualnie w portfelu PAIiIZ mogą stworzyć 750 nowych miejsc pracy.


O potencjale wzrostu sektora spożywczego rozmawiają przedstawiciele: MG oraz PAIiIZ

O trendach i analizach oraz zależnościach ekonomicznych pomiędzy branżą spożywczą a funkcjonowaniem polskiej gospodarki opowiadał Michał Koleśnikow z Departamentu Analiz Makroekonomicznych BGŻ. Jak zaznaczył, skala inwestycji zależna jest od środków pomocowych i koniunktury gospodarczej. - Dobre wyniki eksportu są efektem zwiększającej się konkurencyjności. W ciągu dekady eksport w branży wzrósł 5 krotnie, czyli 16% rocznie, natomiast o połowę mniej zwiększyła się sprzedaż na rynku krajowym - podkreślił Koleśnikow. Jak dodał, kryzys pomaga polskiej branży spożywczej ze względu na osłabienie kursu PLN, niskie stopy procentowe oraz poszukiwanie przez konsumentów z Europy Zachodniej tańszych produktów żywnościowych. - W perspektywie 2015 roku, eksport z branży spożywczej będzie rósł, pomimo nałożonego embarga na niektóre produkty spożywcze - podsumował Koleśnikow.

W trakcie konferencji odbyła się również debata panelowa z udziałem przedstawicieli Ministerstwa Gospodarki, Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz firm Mlekovita i Ferrero Polska. Prezes Majman występujący w roli moderatora spotkania pytał panelistów o wyzwania, perspektywy oraz inwestycje sektora.


- Firmy spożywcze powinny ze sobą współpracować - pozwoli to nie tylko zmniejszyć ryzyko wejścia na rynek zagraniczny, ale również zminimalizować koszty - zaznaczyła wiceminister Antoniszyn-Klik

- Konkurencyjność polskiej branży spożywczej to po pierwsze kadra i innowacyjność, po drugie szybkość inwestycji oraz elastyczność zarządzania produkcją - wskazywał prezes Zarządu Ferrero Polska Cezary Więcław. - Po 25 latach zauważono potencjał polskiego sektora spożywczego i włączono go do branż priorytetowych polskiej gospodarki - powiedział dyrektor generalny PFPŻ Andrzej Gantner. - Mamy produkty innowacyjne, często takie, których nie ma w Europie Zachodniej. Obecnie wysyłamy 2 tys. ton naszych produktów do Chin - zaznaczył Dariusz Sapiński prezes Zarządu GK Mlekovita dodając, że WPHI w Szanghaju skutecznie promuje i pomaga przedsiębiorcom w promocji polskiej żywności. - To co charakteryzuje polskich przedsiębiorców to szybka reakcja na dynamikę zmian na rynkach zagranicznych - wskazywał Tomasz Salomon, zastępca dyrektora Departamentu Instrumentów Wsparcia MG.

Jednak są obszary, nad którymi należy popracować i ulepszyć. Jak wskazywali prelegenci debaty, to przede wszystkim dostęp do informacji, zarówno o rynkach europejskich jak i rynkach odległych, takich jak Arabia Saudyjska, Chiny oraz Afryka Północna a także koncentracja branży na zasadzie tworzenia grup bądź organizacji, wsparcie dyplomacji gospodarczej poprzez zmianę funkcjonowania polskich WPHI oraz zwiększenie finansów na wsparcie eksportu.


Wyzwania - perspektywy - inwestycje branży spożywczej - panel dyskusyjny

Pod koniec debaty panelowej prezes Majman zachęcił przedsiębiorców do promocji swoich produktów podczas tegorocznej wystawy EXPO 2015, która od 1 maja do 31 października odbywać się będzie w Mediolanie. Tematem przewodnim Światowej Wystawy jest „Wyżywienie planety, energia dla życia”.

O nowelizacji Programu Wsparcia Inwestycji o Istotnym Znaczeniu dla Polskiej Gospodarki opowiadał zastępca dyrektora DIZ Marek Szostak. Włączenie sektora spożywczego do listy branż priorytetowych oznacza, że przedsiębiorcy działający w tym obszarze mogą ubiegać się o granty inwestycyjne. W kolejnej części spotkania uczestnicy mieli okazję do wysłuchania case study firmy Ferrero Polska.

Spotkanie zorganizowane przez PAIiIZ we współpracy z Polską Federacją Producentów Żywności pod honorowym patronatem Ministerstwa Gospodarki odbyło się 12 stycznia w siedzibie Agencji. (PAIiIZ)


Załączniki:


zobacz wszystkie aktualności

Dodaj do:    
Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A.
ul. Bagatela 12; 00-585 Warszawa;
Fax: +48 22 334 9889

e-mail dla inwestorów: invest@paiz.gov.pl

godziny pracy: poniedziałek-piątek 8:00-16:00
BIP
NIP: 526-030-01-67; kapitał zakładowy: 9.116.000,00 zł
KRS 0000109815 Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego

webmaster@paiz.gov.pl

Wszystkie prawa zastrzeżone; Wyłączenie odpowiedzialności
Portal PAIiIZ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Prywatności. Akceptuję politykę prywatności Portalu zamknij